沪教版牛津上海小学五年级下册英语阅读试题及答案解析

玛丽莲梦兔
617次浏览
2020年05月28日 13:09
最佳经验
本文由作者推荐
小学5年级下册英语试题


沪教版牛津上海小学五年级下册英语阅读试题及答案解析


一、阅读理解
1.阅读理解阅读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。

Hello, I'm Mike. I will have a fun and busy holiday next month. I will go to Beijing by plane.
On July 1st, I will climb the Great Wall. I will take many interesting photos there. On July 2nd, I
will visit Beijing Museum; it's cool there. On July 8rd, I will go to the Nature Park, and I will eat
lots of good food there. Beijing is a beautiful place, but I want to go to Shanghai next year. Do you
want to go there, too?

(1)Mike will go to Beijing next month.

(2)Mike will visit the museum in Beijing.

(3)Mike will eat a lot of good food on the Great Wall.

(4)On July 3rd, Mike will take many interesting photos.

(5)Mike wants to go to Shanghai next year.

【答案】 (1)1

(2)1

(3)0

(4)0

(5)1

【解析】【分析】大意:短文讲述了迈克下个月的旅游计划。

(1)句意:迈克下个月将去北京。根据 I will have a fun and busy holiday next month. 可知
迈克下个月将去北京,故答案为正确。

(2)句意:迈克将参观北京的博物馆。根据 On July 2nd, I will visit Beijing Museum; it's
cool there. 可知迈克将参观北京的博物馆,故答案为正确。

(3)句意:迈克会在长城上吃很多好吃的东西。根据 On July 8rd, I will go to the Nature
Park, and I will eat lots of good food there. 可知迈克将去自然公园,在那吃很多好吃的食物,
故答案为错误。

(4)句意:7月3日,迈克将拍摄许多有趣的照片。根据 On July 1st, I will climb the Great
Wall. I will take many interesting photos there. 可知7月1日,迈克将拍摄许多有趣的照片,
故答案为错误。

(5)句意:迈克想明年去上海。根据 Beijing is a beautiful place, but I want to go to Shanghai
next year. 可知迈克想明年去上海,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。




2.阅读理解阅读判断。 Mr and Mrs Smith live in China. They are from England. Mr Smith
was a teacher many years ago. He taught English. But now he doesn't work. Mrs Smith was a
dancer. She danced very well. She is retired(退休了),too. She can make cakes. Yesterday she
made a cake.

(1)Mr and Mrs Smith live in England.


(2)Mr Smith taught English many years ago.

(3)Mrs Smith was a teacher,too.

(4)Mrs Smith can make cakes.

(5)Mr Smith still works now.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)0

【解析】【分析】大意:介绍史密斯夫妇的国籍,职业和日常生活。

(1)根据 Mr and Mrs Smith live in China.可知,史密斯夫妇居住在中国,不是在英国。与
题干句意是史密斯居住在英国不符合。故选错误。

(2)根据 Mr Smith was a teacher many years ago. He taught English.可知,史密斯先生许多
年确实是名教英语的老师。与题干句意许多年之前,史密斯先生确实教英语符合。故选正
确。

(3)根据 Mrs Smith was a dancer.可知,史密斯女士是一名舞蹈家。与题干句意史密斯女
士也是一名老师不符合。故选错误。

(4)根据She can make cakes.可知,史密斯女士会做蛋糕。与题干句意她会做蛋糕符合。
故选正确。

(5)根据But now he doesn't work. 可知,史密斯现在不工作。与题干句意史密斯现在仍然
工作事实不符合。故选错误。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息寻找相
关句子进而进行正确的判断。


3.阅读理解阅读理解。Lisa: Excuse me. Where are the books about China?

Librarian: They are on Shelf B.

Lisa: I think this book is nice.

Librarian: There is also a CD about China.

Lisa: Great! Let me borrow them.

Librarian: Can I have your library card, please?

Lisa: Of course. Here you are.

Librarian: Please bring back the book in two weeks' time. And bring back the CD in three weeks'
time.

Lisa: Yes, I will.

(1)Where is Lisa?

A. In the library. B. In a shop.

(2)Where are the books about China?

A. They are on Shelf A B. They are on Shelf B

(3)Is there a CD about China?

A. Yes, there is. B. No, there isn't.

(4)Has Lisa got a library card?


A. No, she hasn't. B. Yes, she has.

【答案】(1)A

(2)B

(3)A

(4)B

【解析】【分析】大意:主人公丽萨去图书馆成功借阅关于中国书籍的对话。

(1)根据说话者身份Librarian图书管理员可知,是在图书馆里。Library表达图书馆。故
选A。

(2)根据Lisa: Excuse me. Where are the books about China?Librarian: They are on Shelf B.可
知,关于中国的书籍在B架上。故选B。

(3)根据Librarian: There is also a CD about China.可知,有一张关于中国的CD。应做肯定
回答Yes,there is。故选A。

(4)根据Librarian: Can I have your library card, please?Lisa: Of course. Here you are.可知,
丽萨有一张借书卡。应做肯定回答Yes, she has。故选B。

【点评】考查阅读理解。首先通读对话,理解大意。其次阅读题干内容,根据对话中关键
句进行正确选择。


4.阅读理解阅读判断。 I'm Amy . My old bike is broken . I can't ride it to school . So my
father bought a new one for me today . It's small but beautiful . It's black . It's my favourite colour .
It has got a big basket . I can put my bag in it. I can ride my new bike to school . I'm very happy .

(1)Amy's old bike is broken .

(2)Amy's mother bought her a new bike .

(3)Amy's favourite colour is black .

(4)Amy's new bike hasn't got a basket .

(5)Amy can ride her new bike to school .

【答案】(1)1

(2)0

(3)1

(4)0

(5)1

【解析】【分析】大意:介绍主人公购买的一台新自行车。

(1)题干句意是艾米的旧自行车坏了。根据My old bike is broken可知,主人公的旧自行
车确实坏了。故选正确。

(2)题干句意是艾米的妈妈给她购买一台自行车。根据So my father bought a new one for
me today可知,是艾米的爸爸给她购买的。与短文内容不符。故选错误。

(3)题干句意是艾米最喜欢的颜色是黑色。根据It's black . It's my favourite colour可知,
主人公最喜欢的颜色确实是黑色。故选正确。

(4)题干句意是艾米的新自行车没有车筐。根据 It has got a big basket可知,主人公新自
行车上有一个大的车筐。与短文内容不符。故选错误。


(5)题干句意是艾米可以骑她的新自行车去学校。根据I can ride my new bike to school 可
知,主人公确实骑着新车去学校。故选正确。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解大意。其次阅读题干信息,找出相关句子进
行判断。


5.阅读理解阅读对话,判断正误。

Cindy: Hi! I'm Cindy. I'm in the USA. It's seven. I'm having my breakfast. I have an apple pie, an
egg and some bread. The orange juice and the banana are my favorite.

Kate: Hi! I'm Kate. In Japan(日本), I often have rice and soup for breakfast. And I love fish best.
After breakfast, I often drink tea.

(1)Cindy is in China.

(2)Cindy's favorite drink is orange juice.

(3)Cindy has breakfast at seven.

(4)Kate often has noodles and fish for breakfast.

(5)Fish is Kate's favorite food.

【答案】 (1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1

【解析】【分析】大意:辛迪和凯特谈论有关日常生活的事情,最喜欢的食物。

(1)句意:辛迪在中国。根据 I'm Cindy. I'm in the USA. 可知辛迪在美国。故答案为错
误。

(2)句意:辛迪最喜欢的饮料是橙汁。根据 The orange juice and the banana are my favorite.
可知辛迪最喜欢的饮料是橙汁。故答案为正确。

(3)句意:辛迪七点钟吃早饭。根据 It's seven. I'm having my breakfast. 可知辛迪七点钟吃
早饭。故答案为正确。

(4)句意:凯特早餐经常吃面条和鱼。根据 I often have rice and soup for breakfast. 可知凯
特早餐经常吃米饭和汤。故答案为错误。

(5)句意:鱼是凯特最喜欢的食物。根据 I love fish best. 可知鱼是凯特最喜欢的食物。故
答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。




6.阅读理解读短文,选择正确答案。

My name is Ben. This is my family photo. This boy is me. My father is a doctor. He likes
reading newspapers(报纸) very much, My mother is an engineer(工程师). She likes reading books.
This is my little sister. She is five years old. She likes collecting(收集) toys. She has two teddy
bears and three toy cats. I like playing football. I often play it with my friends on Saturdays and
Sundays.


(1)Ben's father is ________.

A. a teacher B. a doctor C. an engineer

(2)________ likes reading books.

A. Ben B. Ben's sister C. Ben's mother

(3)Ben's sister is ________ years old.

A. 5 B. 15 C. 6

(4)________ likes playing football.

A. Ben's father B. Ben C. Ben's brother

(5)There are ________ people in Ben's family.

A. 3 B. 4 C. 5

【答案】 (1)B

(2)C

(3)A

(4)B

(5)B

【解析】【分析】大意:短文讲述了本一家人。

(1)根据 My father is a doctor. 可知本的父亲是个医生。故答案为B.

(2)根据 She likes reading books. 可知本的妈妈喜欢看书。故答案为C.

(3)根据 She is five years old. 可知本的妹妹五岁了。故答案为A.

(4)根据 I like playing football. 可知本喜欢踢足球。故答案为B.

(5)根据短文可知本家有4口人。故答案为B.

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息
找出相关句进行选择。




7.阅读理解读短文,判断下列句子是否正确。

Hello, I'm Mike. I'm eleven years old. I'm a clever boy. I'm tall and strong. I like reading
storybooks. I am a helpful boy, too. I help my parents at home and I help my teachers and
classmates at school. They all like me very much. I like yellow best. Look! My cap is yellow.
My jacket is yellow. My shoes are yellow, too.

(1)Mike is twelve years old.

(2)Mike is thin and tall.

(3)Mike is very helpful.

(4)Mike's teachers like him.

(5)Mike likes yellow very much.

【答案】 (1)0

(2)0

(3)1

(4)1

(5)1


【解析】【分析】大意:短文讲述了迈克的年龄,外貌,爱好,老师和父母都喜欢他,他
最喜欢黄色。

(1)句意:迈克十二岁了。根据 Hello, I'm Mike. I'm eleven years old. 可知迈克十一岁了。
故答案为错误。

(2)句意:迈克又瘦又高。根据 I'm tall and strong. 可知迈克又高又壮。故答案为错误。

(3)句意:迈克很有帮助。根据 I am a helpful boy, too. 可知迈克很有帮助。故答案为正
确。

(4)句意:迈克的老师喜欢他。根据 I help my parents at home and I help my teachers and
classmates at school. They all like me very much. 可知迈克的老师喜欢他。故答案为正确。

(5)句意:迈克非常喜欢黄色。根据 I like yellow best. 可知迈克非常喜欢黄色。故答案为
正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。




8.阅读理解读对话,选择正确的答案。

Ben: My favourite weather is sunny and windy weather. So I like autumn best. What about you,
Mike?

Mike: I like sunny weather, too. But I don't like windy weather. I like sunny weather and rainy
weather. I like swimming in the rain. My favourite season is summer. And you, Sally?

Sally: I like snow best. I like making snowmen with my friends. So my favourite season is winter.
What about you, Janet?

Janet: I like sunny and hot weather. I like swimming and eating ice cream. I like wearing beautiful
dresses or skirts. So summer is my favourite season.

(1)___________ is Ben's favourite weather.

A. Sunny and windy weather B. Sunny and cold weather C. Windy and cold weather

(2)Mike likes ___________ best.

A. spring B. summer C. winter

(3)Sally likes ___________ with her friends.

A. making snowmen B. flying kites C. taking photos

(4)Janet likes summer best because she likes ___________.

A. raining B. eating ice cream and wearing beautiful clothes C. swimming in the rain

(5)___________ children like sunny weather.

A. Two B. Four C. Three

【答案】 (1)A

(2)B

(3)A

(4)B

(5)C

【解析】【分析】大意:本,珍妮特和迈克三个人之间对话,谈论喜欢什么样天气和季
节。

(1)根据 Ben: My favourite weather is sunny and windy weather. 可知本最喜欢的天气是晴


朗多风的天气。故答案为A.

(2)根据 My favourite season is summer. 可知迈克最喜欢夏天。故答案为B.

(3)根据 I like making snowmen with my friends. 可知莎莉最喜欢和朋友一起堆雪人。故答
案为A.

(4)根据 I like swimming and eating ice cream. I like wearing beautiful dresses or skirts. 可知
珍妮特最喜欢夏天,因为她喜欢吃冰淇淋,穿漂亮的衣服。故答案为B.

(5)根据 Ben: My favourite weather is sunny and windy weather. Mike: I like sunny weather,
too. Janet: I like sunny and hot weather. 可知三个孩子喜欢晴朗的天气。故答案为C.

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息
找出相关句进行选择。




小学5年级下册英语试题